Goed onderwijs vraagt om goede schoolgebouwen. Een prettig en gezond klimaat zorgt voor betere leerprestaties. Helaas is een groot deel van de schoolgebouwen in Nederland verouderd waardoor de kwaliteit van het gebouw en het binnenklimaat als slecht worden ervaren. VB+ adviseert en ondersteunt diverse schoolbesturen in het primair onderwijs, het MBO, het HBO, universitair en speciaal onderwijs met als doel om hoogwaardige en ‘learning environments’ te creëren.
De TU/e richt zich op technologisch onderzoek en onderwijs en biedt bachelor-, master- en PhD-opleidingen aan in verschillende technische disciplines, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek, computerwetenschappen en biomedische technologie. De universiteit heeft een sterke focus op onderzoek en innovatie, met bijzondere aandacht voor de toepassing van technologie op maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid, gezondheid en mobiliteit.
Projectmanagement renovatie en nieuwbouw Studenten sportcentrum.
Het studenten Sportcentrum (SSC), circa 12.000 m² BVO is verdeeld over drie bouwlagen. Het SSC kampt met een tekort aan sportruimtes en –faciliteiten, mede veroorzaakt door de groei van de universiteit. Daarnaast is het sportcentrum toe aan een stevige renovatie. Om deze ontwikkelingen op te vangen wordt er uitgebreid en vindt er een beperkte renovatie plaats. De ingestoken bouwcontractvorm betreft Verify&Build. VB+ heeft de directievoering en het toezicht van deze werkzaamheden uitgevoerd.
Adviseur Huisvesting
Real Estate (RE) is één van de centrale diensten van de TU/e en is verantwoordelijk voor de totale vastgoedontwikkeling, het vastgoedbeheer, het parkmanagement. Real Estate telt ongeveer 60 medewerkers en bestaat uit de afdelingen Strategy & Consultancy, Projects en Maintenance. VB+ is ingezet als Adviseur Huisvesting in het team Strategy & Consultancy ter aanvulling en ondersteuning van de huidige adviseurs en wordt projectmatig ingezet op diverse acties, onderzoeken, ruimte-aanvragen en projecten die lopen, voortkomend uit de in 2021 vastgestelde vastgoedstrategie. De werkzaamheden omvatten het maken van een schuifplan voor een (gedeeltelijke)herindeling van een bepaalde faculteit, het opstellen van bijbehorende functionele en ruimtelijke PvE, het uitwerken van specifiek huisvestingsconcepten en het bewaken van deze uitgangspunten tijdens de realisatie.
SWOT-analyse & Plan van Aanpak – bouwkundig onderhoud
Voor de uitvoering van het onderhoud heeft TU/e mantelcontracten met partners voor de disciplines: Bouwkundige werkzaamheden/ Elektrotechnische en Werktuigbouwkundige installaties/ Gebouwbesturing en terrein (groen en grijs). TU/e heeft VB+ ingeschakeld voor het opstellen van een Plan van Aanpak ten behoeve van de aanbesteding voor het bouwkundig onderhoud. Het PvA Aanbesteding is opgebouwd aan de hand van de vijf bouwstenen voor een vastgoedregieorganisatie. Het PvA aanbesteding is uitgewerkt op basis van een SWOT-analyse.
De Erasmus Universiteit biedt een breed scala aan bachelor- en masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, economie, rechten, sociale wetenschappen, geneeskunde en gezondheidswetenschappen.
Erasmus Universiteit Rotterdam gaat het bouwkundig onderhoud en projecten (Bouwkundig, Elektrotechnisch, Werktuigbouwkundig en infra) aanbesteden. VB+ ondersteunt en adviseert bij dit traject. De aanbesteding en de samenwerking met de toekomstige leveranciers moeten ertoe leiden dat Erasmus Universiteit Rotterdam “in control” is en “grip” heeft op de pijlers prestaties, risico’s en kosten.
Tilburg University is een toonaangevende Nederlandse universiteit, gevestigd in de stad Tilburg. De universiteit biedt een breed scala aan bachelor- en masteropleidingen op het gebied van sociale wetenschappen, economie, recht en geesteswetenschappen. Tilburg University heeft een sterke internationale reputatie en staat bekend om haar kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek.
Tilburg University is voornemens om voor het bouwkundig en installatietechnisch onderhoud meerdere leveranciers te selecteren en mantelovereenkomsten af te sluiten. Deze leveranciers worden verantwoordelijk voor zowel het regulier onderhoud als voor projecten. Hierbij heeft Tilburg University voor de projecten de mogelijkheid om met vaste leveranciers te werken. Hierdoor wordt de kennis en kunde zoveel mogelijk benut en worden leveranciers in de gelegenheid gesteld om continu bezetting op de campus te organiseren.
Tilburg University streeft naar een effectieve en efficiënte samenwerking met en tussen de onderhoudsleveranciers. De aanbesteding en de samenwerking met de toekomstige leveranciers moeten ertoe leiden dat Tilburg University “in control” is en “grip” heeft op de pijlers prestaties, risico’s en kosten. Tilburg University heeft VB+ opdracht verstrekt om hierbij ondersteuning te bieden.
Stichting Prisma vormt het bevoegd gezag van tien basisscholen, een openbare school en een school voor speciaal basisonderwijs in de gemeente Peel en Maas. Ruim 170 personeelsleden werken samen aan het onderwijs voor ruim 1700 leerlingen.
Stichting Prisma heeft gevraagd om het projectmanagement uit te voeren bij de aanpassing, verbetering en uitbreiding van de huidige St. Odaschool in Helden. Het doel was om een integraal Kindcentrum (IKC) te realiseren in combinatie met Hoera Kindcentra (kinderopvang).
De architect en andere uitvoerende partijen zijn in een vroeg stadium bij het proces betrokken, dit heeft als voordeel dat de input is meegenomen in het Programma van Eisen. Hierdoor wordt een gestructureerd gebouw gerealiseerd, waarbij daglicht, lucht en ruimtelijke beleving een belangrijke rol spelen. Het Frisse Scholen en BENG concept zijn hierbij toegepast.
Middels een tussengebouw met veel daglicht worden het nieuwe en het gerenoveerde gebouw met elkaar verbonden. Dit tussengebouw vormt de centrale ruimte en tevens verkeersruimte waaromheen de klaslokalen zijn gepositioneerd. Dit levert een compact gebouw op met optimaal gebruik van de oppervlakte. Bovendien biedt het grenzen van de lokalen aan de ‘Leerplaza’ flexibiliteit in het onderwijssysteem.
Stichting Sint Josephscholen bestaat uit veertien basisscholen gevestigd in Nijmegen. Op de scholen en het bestuursbureau werken ongeveer 370 medewerkers, die samen verantwoordelijk zijn voor het onderwijs aan ongeveer 3800 leerlingen.
Stichting Sint Josephscholen heeft VB+ gevraagd het Strategisch huisvestingsplan te analyseren en te vertalen naar alternatieve varianten voor de projecten. Hiermee hebben we de strategische plannen van Stichting Sint Josephscholen vertaald naar een definitief programma voor de scholen.
Vervolgens zijn wij betrokken bij het projectmanagement van de voortvloeiende projecten. Hierbij begeleiden wij het proces van initiatiefase, naar ontwerp en de uitrol naar de realisatie van het project. Het eerste project bestond uit de upgrade van Jenaplanschool De Sterredans, waarbij het Frisse Scholen concept is toegepast en het schoolgebouw is verduurzaamd tijdens de ingebruikname.
Gedurende de afgelopen jaren hebben wij diverse advies- en projectmanagementdiensten succesvol uitgevoerd. Deze activiteiten zijn het resultaat van een voortdurende onderlinge samenwerking.
Biezonderwijs is een schoolbestuur en bestaat uit zeven scholen voor specialistisch onderwijs en biedt onderwijs aan bijna 1.900 leerlingen van vier tot twintig jaar. Ruim 500 medewerkers verzorgen speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in Tilburg en Goirle.
In samenwerking met Biezonderwijs is een SWOT-analyse en verbeterplan voor het beheer & onderhoud opgesteld. De verbeterdoestellingen zijn in samenwerking met Biezonderwijs uitgewerkt. Voorbeelden van deze doelstellingen zijn: Het opstellen van beleidsplan vastgoed en onderhoud, transitie van duurzaamheid en het inkopen van mantelcontracten. In het beleidsplan onderhoud zijn ook diverse doelstellingen opgenomen die de komende vijf jaar verder uitgewerkt worden.
Daarnaast heeft VB+ conditie- en energiemetingen uitgevoerd en Duurzame Meerjarenonderhouds-plannen opgesteld. De verduurzamingsdoelstelling is vormgegeven door een scan op basis van het Frisse Scholen concept en EPA-U inspecties. Voorheen werd het onderhoud van de scholen decentraal aangestuurd. Met de komst van het nieuwe Duurzame Meerjarenonderhouds-plan is ook het onderhoud centraal uitbesteed middels mantelcontracten voor alle scholen tezamen. Deze aanbesteding is door ons begeleid.
De begeleiding van diverse kleine projecten binnen diverse scholen heeft VB+ ook begeleid. Zoals de renovatie van een gevel, verhelpen van lekkages en klimaataanpassingen aan schoolgebouwen om tot een frissere school te komen.
Stichting MosaLira voor leren, onderwijs en opvoeding is het bevoegd gezag van zestien scholen voor basisonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en drie voorzieningen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en het UWC.
De John F. Kennedyschool is een katholieke bassischool met gemiddeld 600 kinderen. De school heeft een goede samenwerking met de buitenschoolse- en kinderopvang waarmee vorm wordt gegeven aan het kind centrum.
Wij hebben de John F. Kennedyschool ondersteund bij de verbouwing en optimalisatie van het bestaande schoolgebouw. Het gebouw diende deels gerenoveerd te worden en deels uitgebreid te worden. Tijdens dit project is het Frisse Scholen concept en BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw) toegepast. Tevens is de onderwijsvisie als uitgangspunt van het gehele project genomen.
Stichting MosaLira voor leren, onderwijs en opvoeding is het bevoegd gezag van zestien scholen voor basisonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en drie voorzieningen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en het UWC.
Montessori Kindcentrum Maastricht heeft het initiatief genomen tot de restauratie en herbestemming van de schoolgebouwen aan de Capucijnenstraat. De schoolgebouwen bestaan deels uit gebouwdelen met monumentale status. Het initiatief tot het project is mede tot stand gekomen door een subsidieregeling voor renovatie en herbestemming van monumenten.
VB+ heeft de verschillende werkzaamheden begeleid waaronder sloop- en stripwerkzaamheden, realisatie van de interne verbouwing, realisatie van groot onderhoud. Bijkomende werkzaamheden zijn, het waarborgen van een veilige bouwlogistiek, minimaliseren van hinder aan het bouwproces binnen het in gebruik zijnde schoolgebouw, minimaliseren van geluidshinder, voorkomen van schade aan omliggende belendingen.
Breda University of Applied Sciences (BUAS) is een onderwijsinstituut voor Hoger Beroepsonderwijs (voorheen NHTV). Bij BUAS studeren zo’n 7.700 studenten uit binnen- en buitenland. BUAS biedt HBO-bacheloropleidingen op het gebied van Games, Media, Hotel, Facility, Leisure, Logistics, Built Environment, Tourism en wetenschappelijke bacheloropleidingen.
Renovatie en verbouwing
BUAS was verspreid over verschillende locaties in Breda, maar heeft al haar opleidingen gecentraliseerd op één locatie aan de Monseigneur Hopmansstraat. Deze locatie omvat drie recent gerenoveerde schoolgebouwen, waaronder een indrukwekkend klooster. Wij hebben namens BUAS conditiemetingen uitgevoerd en een ambitieus en duurzaam meerjaren onderhoudsplan opgesteld voor de gebouwen en het terrein, gefaseerd uitgevoerd. Daarnaast hebben we een analyse gemaakt van de onderhoudsactiviteiten en recente projecten. Ook hebben wij de vervanging van 95 monumentale dakkapellen van het klooster succesvol begeleid. Ten slotte wordt vorm gegeven aan de doelstelling ‘Nul op de meter in het jaar 2040’, waarbij het gebouw energieneutraal dient te zijn.
Aanbesteden van het onderhoud
Het beleidsplan onderhoud is een essentiële stap en vormt de basis voor de organisatie en de uitgangspunten voor het onderhoud. De wenselijke conditie en de inzet van de beschikbare middelen worden op basis van het onderhoudsbeleid bepaald. Duurzaamheid en veiligheid zijn eveneens aspecten die onderdeel uitmaken van het onderhoudsconcept. VB+ heeft de aanbesteding voor het onderhoud gecoördineerd en georganiseerd. Op basis van de aanbesteding zijn mantelovereenkomsten afgesloten voor de uitvoering van het onderhoud. De prestaties van het onderhoud worden gemeten op basis van KPI’s. In management rapportages worden de beoogde doelstellingen van de uitvoerende partijen gerapporteerd. Naast de KPI’s omvat de management rapportages relevante zaken zoals verbetervoorstellen, duurzaamheidsmaatregelen, kosten bewaking, klanttevredenheidstoets, etc.